Wonders of Transylvania

A Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt koprodukciója.

Írta: Alexa Băcanu és Boross Martin
Rendezte: Boross Martin
Fordította: Csepei Zsolt
Díszlet/plakát: Mihai Păcurar
Jelmez: Gábor Zsófia
Zene: Bartha Márk
Rendezőasszisztens: Turós Ágnes és Ștefana Olar
Technika: Cătălin Filip
Videón közreműködik: Andrada Balea, Doru Mihai Taloș, Cătălin Filip, Alina Mișoc

Játsszák: Alexandra Caras, Gáspár-Barra Szilárd, Kolcza Rebeka, Oana Mardare, Pál Emőke, Tavi Voina

Előbemutató: Február 16, 20:00 óra
Bemutató: Február 17, 20:00 óra
Helyszín: Reactor alkotói és közösségi műhely/ Reactor de creație și experiment (Petőfi u. 4.)

Időtartam: 105 perc
Ajánlott korhatár: 14 éven felülieknek
Nyelv: román, magyar és angol nyelvű, angol, magyar és román felirattal

Szinopszis:

A Wonders of Transylvania egy interdiszciplináris ál-dokumentarista előadás egy generációk közötti traumákkal és feszültségekkel terhelt közösségről, az együttélés és megbékélés lehetőségeiről, valamint párhuzamos narratívákról.

Egy román és egy magyar színházi társulat egy európai projekt keretében „Erdély csodáiról” tervez előadást bemutatni. Egy budapesti rendezőt kérnek fel a produkció színrevitelére, de a kezdetben ígéretesnek tűnő alkotói folyamat számos akadályba ütközik. A közös történelem és a közös kulturális értékek mentén szőtt történet elmesélése komplikáltabbnak bizonyul, mint azt a csapat eredetileg várta, a politika, a betegségek és a vis maior események pedig a szerencsétlenségek hosszú láncolatát hozzák létre, amelyhez mind az előadásnak, mind pedig az alkotók saját elképzeléseinek is alkalmazkodniuk kell.

Az előadás devised módszerrel jött létre, amelyet hosszas kutatómunka előzött meg. Rendezője Boross Martin, magyar drámaíró, színház- és filmrendező. Martin a Stereo Akt színházi kollektíva (az előadás partner-producere) művészeti vezetője, aki a posztdramatikus, politikai és interdiszciplináris színház iránt érdeklődik, és gyakran kísérletezik a közönség nem szokványos pozicionálásával és részvételével.

Támogató:

Az előadás a Reactor és a Váróterem Projekt koprodukciója, és a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban projekt keretén belül jött létre. A projektet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás keretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatás finanszíroz.

A projekt értéke 983.475,20 lej (198.758,15 euró) vissza nem térítendő támogatás, 2022 novemberétől 2024 februárjáig tart, és célja, hogy összehozza a kolozsvári román és magyar színházi közönséget, két független színház, a Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt közös rendezvény programján keresztül (melyben két előadáscsere, és két, két kétnyelvű koprodukció is tartozik). A projekt a kolozsvári kulturális szereplők szakmai fejlesztését is magában foglalja, amelyet a norvég Para Film & Teater szervezet koordinál.

Az EGT Alap támogatások Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennálló kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Ezeket a finanszírozási mechanizmusokat az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás alapján hozták létre, amely az EU tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát a belső piacon egyenrangú partnerként egyesíti. A három ország 1994 és 2014 között összesen 3,3 milliárd euróval, a 2014-2021-es finanszírozási időszakban pedig 1,55 milliárd euróval járult hozzá a programhoz. További részletek a következő honlapokon találhatók: www.eeagrants.org,  www.eeagrants.ro .