Az aranyórán túl

A Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt koprodukciója.

Írta: Ovidiu Cioclov
Fordította: Csepei Zsolt
Rendezte: Ovidiu Caița
Díszlet: Mihai Păcurar

Játsszák: Andrada Balea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke, Tavi Voina
Technikusok: Cătălin Filip, Sipos Júlia

Bemutató időpontja: 2023. október 04., 20 óra
Bemutató helyszíne: Reactor de creație și exeperiment, Petőfi Sándor utca 4.

Időtartam: 90 min.
Ajánlott korhatár: 14+
Nyelv: román és magyar (magyar és román felirattal)

Szinopszis:

Vannak emberek, akik elmenekülnek onnan, ahol születtek, mert úgy érzik, hogy ott nem tudnak fejlődni, mások viszont egész életükben ugyanazon a helyen maradnak, mert csak ott tudnak fejlődni, ahol a gyökereik vannak. Az előbbiek úgy cipelik a történeteiket, mint nehéz poggyászt, az utóbbiak súlyos gyökereikkel együtt építik saját történetüket.
Ezek az emberek egy városban találkoznak, mondjuk Kolozsváron, de nem feltétlenül: egy technologizált, fiatalos, turisztikailag látogatott, multikulturális városban, amelyről jó kép alakult ki, és a fotógráfusok szerint a legjobb fotót az „arany órában”, napkeltekor vagy napnyugtakor lehet készíteni, amikor a fény meleg és lágy. Az arany óra vakító fényén túl vannak azonban az emberek és az ő történeteik, amelyek összefonódnak, a beszélt nyelvtől függetlenül is. Mi történik, miután a lágy, meleg fény eltűnik?

Támogatók:
Iceland, Liechtenstein, Norway Grants
Ministerul Culturii + Unitatea de Management a Proiectului

A rendezvény a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban elnevezésű projekt része. A projektet a RO-CULTURA program keretében az EGT Alap 2014-2021 támogatja. További részletek a Fágáș – interkulturális csere projektről itt: www.fagas.ro