A Váróterem Projekt honlapja
hu

Szakmai workshopok a Fágáș projekt keretében

Június 24-28. között egy egész csoport művész és kulturális szereplő vett részt a Reactor által a Para Film & Teaterrel (Norvégia) és a Váróterem Projekttel (Kolozsvár) partnerségben szervezett szakmai továbbképző workshopokon, amelyekre a Nyugati-kárpátokban található Reketón került sor. A workshopok célja a többnemzetiségű közösségekben végzett munka új módszereinek és eszközeinek megosztása volt, mind művészi, mind pedig szervezeti és adminisztratív vonalon. A műhelyek kurátorai a norvég partnereink voltak, ők delegálták a trénereket: Gianluca Iumiento-t a művészeti, és Ishak Jaliman-t a menedzsment műhely megtartására.

Gianluca Iumiento olasz színházi és filmrendező, színész és tanár. A pisai egyetemen folytatott filozófiai tanulmányai után az olasz nemzeti filmiskolában, a római Centro Sperimentale di Cinematografia-ban szerzett diplomát, az Oscar-díjra jelölt Giancarlo Giannini színész irányítása alatt. 2012 januárjától 2019 januárjáig az oslói Nemzeti Művészeti Akadémia (KHiO) színészképzésének vezetője volt, ahol színész- és rendezői kurzusokat tartott. Jelenleg a római CSC Nemzeti Filmiskola színészpedagógusaként dolgozik, ahol színészi kurzusokat tart az első és harmadéves hallgatóknak.  Iumiento 2000 óta színészként és rendezőként is dolgozott több színházi társulatnál, fesztiválon, filmben és televízióban, és két színjátszó fesztivált is alapított: a Metodi Fesztivált Olaszországban és az Oslói Nemzetközi Színészfesztivált Norvégiában. Játékfilmet rendezett „NovemberOslo” címmel, és darabjait Európa számos vezető színházában játszották, mint például a Det Norske Teatret-ben, a milánói Piccolo Teatro-ban, a wroclawi Teatr Polski-ban, a kristiansandi Kilden Teater-ben és sok más színházban.

Ishak Jalimam a szarajevói Színművészeti Akadémia produkciós és menedzsment szakán végzett. Jelenleg a szarajevói filmfesztiválon dolgozik, a CineLink Ipari Napok koordinátora, a Dealing with the Past program koordinátora és a fesztivál oktatási szegmensének vezetője. Emellett a szarajevói War Theatre producere is. A középiskolásoknak szóló Juventafest nemzetközi színházi fesztivál producereként és a MESS nemzetközi színházi fesztivál technikai vezetőjeként dolgozik. Számos olyan filmben dolgozott, amelyeket rangos fesztiválokon mutattak be, mint például a Sundance Filmfesztivál, Velencei Biennálé, Szarajevói Filmfesztivál, Dokufest, Nashville Filmfesztivál, Wisconsin Filmfesztivál, Doxa Dokumentumfilm Fesztivál, HotDocs Nemzetközi Filmfesztivál, és így tovább. A Realstage produkciók alapítója és elnöke, valamint a szarajevói Színművészeti Akadémia Diákszövetségének alapítója. A Szófiai Filmfesztivál – Sofia Meetings 2020 fiatal producerek díjának nyertese.

Az események a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban elnevezésű projekt keretén belül jöttek létre, amelyet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás keretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatás finanszíroz.

A projekt célja a két színház együttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a város román és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálja. A projekt két, a Reactor és a Váróterem Projekt közös koprodukcióját is tartalmazza, amelyek a multikulturális együttélésről szólnak, és idén nyáron, illetve 2024-ben kerülnek bemutatásra. Az első koprodukciót Ovidiu Caița, a másodikat pedig Boross Martin (Magyarország) rendezi majd.

***

Az EGT Alap támogatások Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennálló kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Ezeket a finanszírozási mechanizmusokat az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás alapján hozták létre, amely az EU tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát a belső piacon egyenrangú partnerként egyesíti. A három ország 1994 és 2014 között összesen 3,3 milliárd euróval, a 2014-2021-es finanszírozási időszakban pedig 1,55 milliárd euróval járult hozzá a programhoz. További részletek a következő honlapokon találhatók: www.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro .

A RO-CULTURA programot a Kulturális Minisztérium által a Projektmenedzsment csoport valósítja meg, és általános célja a gazdasági és társadalmi fejlődés erősítése a kulturális együttműködés, a kulturális vállalkozás és a kulturális örökségmegőrzés révén. A program költségvetése megközelítőleg 34 millió euró. További részletek a www.ro-cultura.ro oldalon találhatók.