A Váróterem Projekt honlapja
hu

Bemutatóval nyitunk évadot

Lackfi János és Ijjas Tamás két négykezese, A világ legrövidebb meséi és A világ leggonoszabb meséi alapján készült a Váróterem Projekt legújabb bemutatója, a Hol nem volt, egy pszeudo-mesejáték, két mintha felvonásban.

Az elsősorban, de nem csak tinédzsereknek szóló előadás a mesék abszurditását és csodáját, humorát és kegyetlenségét felhasználva beszél színházról, kapcsolatokról, indulatokról és érzelmekről, egyszóval rólunk, emberekről. A mese a gyermekkort, az elalvás előtti bájos és andalító gyermekmeséket juttatják eszünkbe, holott eredendően ez nem egy gyermekműfaj, sőt – technikai értelemben – még csak nem is irodalmi. A mesét a felnőttek mondták egymásnak azzal a céllal, hogy az élet megmagyarázhatatlan dolgait, a természeti csodákat, az életciklus változásait megragadják. A mese bája az erőteljes szimbolikából ered, amelyben a történetek megfogalmazódnak, de maguk a történések a legkevésbé sem gyermekiek – általában kegyetlenek, tragikusak, sorsfordítóak, a bennük megfogalmazott kérdések ugyanakkor létezésünk alapkérdései. S ezek a rövid és gonosz mesék Lackfi és Ijjas tollából még „olyanabbak”. A mesék játékos keretként szolgálnak majd ahhoz az élő kapcsolathoz, amely a színpadon együtt létező két színész – egy nő és egy férfi – között kialakul. A szövegek egyik alapeleme a nyelvi humor, a szójátékok bátor és frappáns alkalmazása, a másik pedig a történetek „kifordítása”, a megszokott narratíváktól való folyamatos – és ezért mindig meglepő – eltérése.

Szinopszis(féle):

Ez egy szinopszis, hogy eljöjjön a popor (the Folk, le Peuple, das Volk, il Popolo, la Gente, la Homoj, Populus, a nép, az istenadta nép) és megnézze az előadást. Hallgassa meg és képzelje el azokat a Lackfi János és Ijjas Tamás meséket, amik cseppet sem megszokottak. Vakmerőek. Pofátlanok és néha kedvesek.

Minket is felráztak, kitágítottak, szétszedtek, elkábítottak, majd összeraktak. Eszement tempót vagy indulatot keltettek bennünk, majd szabadságot és békét. Azóta sem értjük, hogyan.

Ez a mesekavalkád úgy szól a mindenről, hogy tele van hiánnyal. Úgy ad választ, hogy utána felteszi a kérdést.

Ha eljössz, két szófolyam elönti a nézőteret, téged is, de amikor kidugod a fejed, hogy levegőt vegyél, akkor, na akkor! Ki tudja.

Az előadást Hatházi András rendezte, játsszák: Erdei Emese és Csepei Zsolt. A bemutató időpontja 2023. szeptember 15, péntek, 19 óra, helyszíne Párizs utca 5-7. szám alatti ZIZ – art and social area. Jegyek itt vásárolhatók. Mindenkit szerettel várunk!