A Váróterem Projekt honlapja
hu

Az év első bemutatója a ZUGban

Új bemutatóval kezdjük az új évet. 2017. január 17-én, este 8 órai kezdettel kerül sor a Reacting Chernobyl című előadásunk bemutatójára. A produkció a társulat és Cosmin Matei rendező második közös munkája. Ezúttal a 30 évvel ezelőtti csernobili eseményeket igyekszünk felgöngyölíteni, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.
Egy nagy fehér papírtekercs és néhány szénceruza. Ha kicsit figyelmesebben megnézzük: grafit. És néhány radírgumi. Ez a díszlet. Bármit rajzolunk a papírra, kiradírozhatjuk. De a grafit nyoma a kitörlés után is megmarad. Nem olyan könnyű megszabadulni tőle. Mi történt Csernobilban? 1986. április 26-án, 30 évvel ezelőtt, robbanás történt a csernobili V. I. Lenin atomerőmű 4-es reaktorában. A robbanás következtében beszakadt a reaktor teteje és nagy mennyiségű radióaktív hulladék jutott a légkörbe: uránium, plutónium, cézium. S ha kicsit figyelmesebben megnézzük: grafit.
Az előadás szövegkönyve Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima és Wladimir Tchertkoff The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag című könyvei nyomán íródott, a dramaturgi feladatokat Raluca Sas Marinescu látta el. Rendezőasszisztens, fordító és technikus: Sipos Júlia. Szereplők: Sebők Maya, Pál Emőke, Udvari Tímea, Csepei Zsolt, Hatházi András, Imecs-Magdó Levente és Sipos Júlia. Az előadás létrejöttét a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatta. A következő előadás időpontja: 2017. január 19., csütörtök, este 8 óra. Szeretettel várunk mindenkit a ZUGba!