A Váróterem Projekt honlapja
hu

Alkésztiszt mutat be a Váróterem Projekt

Pénteken, május 27-én újabb bemutatóval jelentkezik a Váróterem Projekt független színházi társulat: Euripidész drámája nyomán mutatjuk be az Alkésztisz című produkciót. Első ránézésre szokatlannak tűnhet a darabválasztás, hiszen a Váróterem Projekt ritkán nyúl klasszikus drámaszöveghez, ugyanakkor a csapat művészeiben régóta érlelődött már a vágy egy hasonló munkára, találkozásra. A módszert illetően viszont kevésbé tértünk el eddigi munkáinktól: a szöveget szabadon, nyersanyagként kezeltük, illetve egy jól körül határolt koncepció helyett, a közös kutatás, az aktív elemzés volt a próbafolyamat vezérelve. A szöveg nyomokban Euripidészt tartalmaz: Ted Hughes angol nyelvű adaptációja és Anne Carson fordítása alapján Horváth Előd Benjámin, kolozsvári költő készített egy saját verziót a társulat számára, melyet a próbák során Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna szerkesztettek végső formába.

Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám Apollón, aki egy korábbi büntetését töltve a királynál szolgál, eléri a sorsistennőknél, hogy amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia. Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia. Az ókori drámaversenyeken az előadás – a komoly, tragédiai témafelvetések ellenére – a tetralógia negyedik, a szatírjátékoknak fenntartott helyén szerepelt. Ebből a feloldhatatlan stílusötvözetből ered a dráma igazi kihívása, eklektikussága, Jan Kott színházteoretikust idézve: „a dráma folyamatosan felfalja önmagát.” A darabnak pontosan ez a kibogozhatatlanságában gazdag mivolta érdekelt bennünket.

Az előadás bemutatójára pénteken, május 27-én, 19 órától kerül sor, a Párizs utca 5-7. szám alatti régi zsinagógában működő ZIZ art and social area-ban. Következő előadások: május 28, szombat illetve június 13, hétfő, szintén 19 órától. Jegyek itt vásárolhatók. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadás létrejöttét az AFCN, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ördögkatlan Fesztivál és az EMMI, a társulat működését pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Fundația Comunitară Cluj támogatta.
A projekt nem feltétlenül tükrözi az AFCN véleményét. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a kedvezményezett felelősségei.